WAT DOET ALCOHOL MET JE OGEN?

WAT DOET ALCOHOL MET JE OGEN?

Een paar glaasjes drinken heeft onmiskenbaar een invloed op ons zicht, dat is bekend. Het is geen geheim dat je na een paar drankjes alles minder scherp ziet. Wat veel mensen echter niet weten, is dat alcohol nog meer gevolgen heeft, zowel voor je zicht op de korte termijn als voor je ogen op de lange termijn. Deze gevolgen zijn niet beperkt tot het moment waarop je aan het drinken bent; ze kunnen een blijvende impact hebben. In deze blogpost zullen we de effecten van alcohol op je ogen nader bekijken.

De gevolgen van alcohol op je ogen op korte termijn

  1. Drogere ogen: Zelfs een minimale inname van alcohol kan leiden tot drogere ogen. Dit kan vooral vervelend zijn als je contactlenzen draagt, omdat het je zicht kan verminderen en irritatie kan veroorzaken.
  2. Knipperen met oogleden: Onbewust knipper je meer met je oogleden als je alcohol hebt gedronken, wat kan leiden tot concentratieverlies en verminderde alertheid.
  3. Vertraagde pupillaire reactie: Je pupillen reageren langzamer na het drinken van alcohol, wat betekent dat je trager kunt reageren. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld achter het stuur zit.
  4. Verminderd contrastwaarneming: Je neemt contrasten tot 30% minder goed waar na het drinken van alcohol. Dit betekent dat het verschil tussen licht en donker kleiner wordt en je visuele waarneming wordt aangetast.

De gevolgen van alcohol op je ogen op lange termijn

  1. Maculadegeneratie: Langdurig overmatig alcoholgebruik vergroot het risico op maculadegeneratie, wat betekent dat je netvlies sneller veroudert en de kwaliteit van je zicht achteruitgaat.
  2. Cataract (staar): Een grotere kans op cataract, ook wel staar genoemd, is een ander langetermijneffect van overmatig alcoholgebruik. Dit leidt tot vertroebeling van de ooglens.
  3. Vitaminegebrek: Een constante inname van alcohol zorgt ervoor dat je lever minder vitamines opneemt. Deze vitamines zijn essentieel voor je zicht. Het gevolg kan zijn droge ogen, nachtblindheid, een dunner hoornvlies en zelfs volledige blindheid op de lange termijn.