DE GEVAREN VAN EEN SMARTPHONE OF TABLET VOOR JE OGEN

De gevaren van een smartphone of tablet voor je ogen

In ons moderne leven zijn smartphones en tablets niet meer weg te denken. We gebruiken ze voor werk, communicatie, en ontspanning. Maar wist je dat overmatig gebruik van deze apparaten een negatieve invloed kan hebben op je ogen? Recent onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat wanneer we op onze smartphones staren, we aanzienlijk minder knipperen dan normaal, wat kan leiden tot uitdroging van de ogen. Dit kan resulteren in hoofdpijn, geïrriteerde ogen, vermoeidheid en een wazig zicht.

Waarom knipperen we minder?

Als je op je smartphone of tablet kijkt, eisen je ogen volledige aandacht. De kleine lettertjes en details zorgen ervoor dat we deze apparaten dichtbij houden, wat behoorlijk inspannend is voor onze ogen. Daarnaast stralen deze schermen blauw licht uit, wat in extreme gevallen schade aan het netvlies kan veroorzaken en je slaap kan verstoren door de productie van melatonine te onderdrukken.

Bescherm je ogen met BlueControl-brillenglazen

Gelukkig zijn er manieren om je ogen te beschermen tegen de negatieve effecten van langdurig schermgebruik. Een van de opties is het gebruik van brillenglazen die blauw licht neutraliseren, zoals de HOYA-brillenglazen met BlueControl. Deze brillenglazen verminderen schittering, verbeteren het contrast en zorgen voor natuurlijke kleuren, waardoor je ogen minder belast worden.

Tips om oogklachten te voorkomen

Naast het gebruik van BlueControl-brillenglazen zijn er nog andere stappen die je kunt ondernemen om oogklachten te voorkomen:

  1. Pauzeer regelmatig: Neem elke 20 minuten schermkijken een pauze van ongeveer 20 seconden. Kijk in de verte en knipper met je ogen. Dit zal je helpen om vermoeidheid te verminderen en je zicht scherp te houden.
  2. Zorg voor voldoende licht: Een goed verlichte omgeving vermindert de impact van blauw licht op je ogen.
  3. Knipper meer: Als je je apparaat voor langere tijd gebruikt, probeer dan bewust vaker met je ogen te knipperen dan je normaal zou doen.
  4. Houd je apparaat op afstand: Probeer je smartphone of tablet wat verder van je af te houden, vooral als je een groter scherm gebruikt. Dit helpt om de oogbelasting te verminderen.

Je ogen zijn een kostbaar bezit en verdienen de nodige zorg, vooral in deze digitale tijden. Met eenvoudige gewoonten en de juiste brillenglazen kun je genieten van je digitale apparaten zonder je zorgen te maken over oogklachten. Dus, onthoud: knipper vaak, neem pauzes en bescherm je ogen, zodat je optimaal van de digitale wereld kunt genieten zonder je zicht in gevaar te brengen.

Hoe voorkom je oogklachten?

Vermoeide ogen vallen makkelijk te voorkomen. Neem na elke 20 minuten schermkijken zo’n 20 seconden pauze. Kijk in de verte en knipper voldoende. Of sluit je ogen. Dit momentje kan je gebruiken om even stil te staan bij wat je aan het doen bent of gaat doen. Mooi meegenomen: je zal merken dat je frisser en scherper blijft.

3 extra tips!

1. Zorg voor voldoende licht om je heen, dit vermindert het effect van het blauwe licht.

2. Gebruik je gedurende lange tijd je smartphone, tablet of computer, knipper dan meer met je ogen dan dat je anders zou doen.

3. Probeer je smartphone wat verder van je af te houden. Zeker met grotere toestellen lukt dat prima.